Εθνικός Μηχανισμός Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης

Άρθρα

Παιδική Κακοποίηση

Ακούγοντας την φράση «παιδική κακοποίηση», οι περισσότεροι φανταζόμαστε την σωματική κακοποίηση του παιδιού ή την σεξουαλική. Η παιδική κακοποίηση όμως αφορά την σωματική, την συναισθηματική, την σεξουαλική και την ψυχολογική κακοποίηση ενός παιδιού σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξής του.
Η σωματική κακοποίηση είναι το ξύλο, το τράνταγμα ή σπρώξιμο με επιθετικό τρόπο. Σωματική κακοποίηση είναι ακόμα και το bullying που μπορεί να υποστεί ένα παιδί στο σχολείο.
Συναισθηματική κακοποίηση είναι η παραμέληση, η εγκατάλειψη, η επίκριση, η απόρριψη, η υποτίμηση από τους γονείς και τους σημαντικούς άλλους μέσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι εκπαιδευτικοί-παιδαγωγοί του παιδιού.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ

Η ανθρωπιστική κρίση και οι επιτπώσεις στις μέρες μας

Γράφει η Μιχαηλίδου Μαρία
Κοινωνική λειτουργός
Κοινωνικού Παντοπωλείου Καβάλας

Διανύοντας τον 21ο αιώνα, αντιμετωπίζουμε ένα δυσμενές φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται κρίση. Το φαινόμενο της κρίσης προϋπήρχε στην χώρα μας αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά εντονότερο.
Η κακή διαχείριση των πολιτικών θεμάτων, καθώς επίσης και οι λανθασμένες τακτικές που ακολούθησαν οι πολιτικοί της χώρας μας, είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση της κρίσης σε οικονομικό επίπεδο οδηγώντας στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της χώρας μας .
Ορατές συνέπειες της κρίσης αποτέλεσαν η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση, η ανεργία που πλήττει κυρίως άτομα με χαμηλή εκπαίδευση και ασχολούμενα με χειρωνακτικές εργασίες ( οικοδόμοι , ελαιοχρωματιστές κ.α ), τα οποία υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες τις κρίσης , συγκριτικά με τα άτομα υψηλής εκπαίδευσης που ανήκουν στην μεσαία και ανώτερη τάξη. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποσοστά της ανεργίας αυξήθηκαν κατακόρυφα . Μεγάλο μέρος των νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένα, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας , αδυνατώντας να ανταποκριθούν σε βασικά έξοδα διαβίωσης, όπως αγορά τροφίμων , αποπληρωμή ενοικίου και λογαριασμών του σπιτιού , ιατρική περίθαλψη.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ 

Οι αντιλήψεις περί ανδρισμού ως αίτιο της έμφυλης βίας και του bullying μεταξύ των εφήβων

Γράφει η Φωτεινή Σιδηροπούλου
Κοινωνική Λειτουργός της Τράπεζας Χρόνου
του Προγράμματος "ΣΤΗΡΙΖΩ" στο Δήμο Καβάλας

Οι αφηρημένες ιδέες των εφήβων για την αγάπη και τις σχέσεις με το άλλο φύλο και τους συμμαθητές τους περιλαμβάνουν σε ένα θεωρητικό πλαίσιο αξίες όπως: αμοιβαίος σεβασμός, εμπιστοσύνη, κατανόηση, ευγένεια, καλή προαίρεση, τρυφερότητα και προστατευτικότητα. H πρακτική ωστόσο εφαρμογή αυτών των αξιών στις σχέσεις τους είναι κάπως διαφορετική. Έτσι, οι αξίες που αφορούν τις σχέσεις παραμένουν συνήθως σε μία ιδεατή σφαίρα χωρίς να μετουσιώνονται πάντα στις καθημερινές τους αλληλεπιδράσεις.

Οι σκληρές υπάρχουσες αντιλήψεις περί αρρενωπότητας και ανδρισμού καθώς και οι τηλεοπτικές παραστάσεις που προωθούν τα media ενισχύοντας τις αντιλήψεις αυτές, αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες ανάπτυξης της βίας μεταξύ των δύο φύλων αλλά και μία βασική αιτία ανάπτυξης της ενδοσχολικής βίας (bullying).

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ 

To Γραφείο Διαμεσολάβησης Καβάλας διεξήγαγε μελέτη με στόχο την διερεύνηση του βαθμού πληροφόρησης των κατοίκων της Καβάλας αναφορικά με το πρόγραμμα και την στάση τους απέναντι στον Εθελοντισμό

Γράφουν οι Ψυχολόγοι, Μαργαρίτα Λαζαρίδου & Μαριάνθη Σπουργίτη
και η Κοινωνική Λειτουργός, Αναστασία Πολιτάκη,

Με αφορμή τον εορτασμό του ενός χρόνου λειτουργίας του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Καβάλας- στηρίΖΩ», οι κοινωνικές δομές διοργάνωσαν στις 21-22/11/2014 ένα διήμερο εκδηλώσεων στην πόλη της Καβάλας. Στα πλαίσια των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, το Γραφείο Διαμεσολάβησης διεξήγαγε μία πιλοτική έρευνα με στόχο την διερεύνηση του βαθμού πληροφόρησης των κατοίκων της Καβάλας, όσον αφορά το εν λόγω πρόγραμμα, την πρόθεση εθελοντικής τους συμμετοχής στο πρόγραμμα αλλά και τις στάσεις τους απέναντι στον εθελοντισμό γενικότερα. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από το Γραφείο Διαμεσολάβησης οι Ψυχολόγοι Λαζαρίδου Μαργαρίτα και Σπουργίτη Μαριάνθη και από τον Δημοτικό Λαχανόκηπο η Κοινωνική Λειτουργός Πολιτάκη Αναστασία.

Για να διαβάσετε τη  μεθοδολογία και τα συμπεράσματα της έρευνας πατήστε εδώ 

Η σημασία των Γονεϊκών Προτύπων

Γράφει η Μαργαρίτα Λαζαρίδου,
Ψυχολόγος του Γραφείου Διαμεσολάβησης Δήμου Καβάλας

Με μεγάλη αποδοχή αγκάλιασε ο κόσμος του Ιλίου τη Δράση Συγκέντρωσης Φαρμάκων που διοργάνωσε την Παρασκευή 24/4/2015 στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου το Κοινωνικό Φαρμακείο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ιλίου.

Με την πολύτιμη βοήθεια του κόσμου το Κοινωνικό Φαρμακείο κατάφερε να συγκεντρώσει μια πολύ μεγάλη ποσότητα φαρμάκων κάθε είδους όπως παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, καρδιολογικά κ.ά. τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων της συγκεκριμένης δομής. Επιπλέον, στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας βρίσκονταν εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών, οι οποίοι ενημέρωναν το κοινό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ